GyermekszemészetÚj, hiánypótló szolgáltatással, a gyermekszemészeti vizsgálattal bővítjük kínálatunkat. Az előzetes bejelentkezéssel elkerülhető a hosszas várakozási idő és sorban állás.


A vizsgálatot végzi: Dr. Zólyomi Tímea gyermekszemész, szemész szakorvos

Rendelési idő: csütörtökönként 14:00-18:00

A vizsgálat díja: 15 000 Ft.
A kontrollvizsgálat díja (fél éven belül): 4 000 Ft

Bejelentkezés telefonon: 1/239-9855 (H-P 10:00-18:00)

Miért fontos a szűrővizsgálat?

Az éles látás nagyban befolyásolja a gyermekek iskolai teljesítményét, zavartalan szellemi fejlődését, személyiségfejlődését, mozgáskoordinációját. Különböző fokú fénytörési hibák állhatnak a fejfájás, olvasási és tanulási nehézségek, koncentráló képesség hiányának hátterében. Megfelelő szemüveggel és korai felismeréssel a látásproblémák az esetek többségében korrigálhatók vagy hosszabb távon akár javíthatóak is. Különösen fontos ez napjainkban, amikor a digitális eszközök egyre inkább a gyerekek hétköznapjainak is szerves részévé válnak, a folyamatos közeli, fix távolságra történő fókuszálás pedig nagyon megerőltető a szemüknek.

A gyerekek általában önmaguktól nem jelzik, ha látási problémáik vannak, mivel azt gondolják, hogy ez a normális. A szülők számára pedig nem minden fénytörési hiba megléte nyilvánvaló, mert a gyerekek szemlencséje nagyon sok dioptriát képes lealkalmazkodni. Ez egy velünk született tulajdonság, mely az évek múlásával csökken. Előfordulhat az is, hogy csak az egyik szemmel van látásprobléma és a másik szem kompenzál. Ha egy kicsi gyerek az egyik szem takarása ellen következetesen tiltakozik, akkor valószínű, hogy a szabadon hagyott szemével nem lát jól. Mivel a fiatal agy még nagyon képlékeny, elnyomja a rosszabbik szem által nyújtott gyengébb látást, és ettől kezdve a gyerek csak a jobbik szemét kezdi el használni, a gyengébb szemével pedig nem tanul meg látni, kialakul a tompalátás. Ez észrevétlen maradhat mindaddig, amíg a gyerek szavakkal nem lesz képes megfogalmazni, hogy az egyik szemével rosszabbul lát. Egy bizonyos (kb. 6 éves) koron túl ezen nem lehet javítani. Gyakran csak az első kötelező szemészeti szűréskor derül ki, hogy a gyermek látása nem tökéletes, de a szülők számára lehetnek árulkodó jelek, amelyek hátterében szemészeti problémák állhatnak.

A tünetek szerteágazóak lehetnek:

Kisgyermek (kb. 6 éves korig) esetén:

 • a szemek gyakori dörzsölése,
 • túlzott érzékenység a fényre,
 • koordinációs zavarok,
 • csökkent koncentráló képesség,
 • alacsony képesség egyes tárgyak megfigyelésére vagy követésére,
 • kerüli a közelre nézést igénylő foglalatosságokat, inkább rohangál, ellenkező esetben nem akar a szabadban játszani, inkább az olyan tevékenységek érdeklik, amihez közelre lát jól és nem kell távolra néznie,
 • a szemek rendellenes mozgása vagy összehangolása (6 hónapos kor után),
 • nem párhuzamos tekintési irány,
 • a szemek krónikus vörössége,
 • krónikus könnyezés.

Az iskolás gyerekek esetén mások a tünetek:

 • ismétlődő fejfájásról panaszkodnak,
 • gyakran könnyezik, esetleg fényérzékeny a szemük,
 • nagyon közel tartja a könyvet az olvasáshoz, túl közel ül a televízióhoz, számítógéphez,
 • sokat hunyorog, pislog, pl. távolabbra nézésnél azért, hogy jobban lássa a távoli dolgokat,
 • nem látják messziről a tárgyakat, nem tudják elolvasni a táblát, vagy nehezen tudják lemásolni a táblán látottakat,
 • elfordítja a fejét, csak az egyik szemét használja a nézéshez,
 • olvasási nehézségek: olvasás közben eltéveszti a helyet, ahol tartott, kihagy szavakat, vagy sorokat, ujjával jelöli, hogy hol tart, gyakran felcserél, vagy téveszt amúgy már jól megtanult betűket, szavakat,
 • fárasztja az írás/olvasás, hamar csökken a koncentráló képessége, utána fáj a feje, romlik az addig megszokott iskolai teljesítménye,
 • kedvetlenné válik,
 • olvasási és tanulási nehézségek,
 • magatartási és viselkedési zavarok,
 • rendszeresen az általános képességei alatt teljesít.

Mit ajánlunk?
A gyerekek a tanult információk mintegy 80%-át vizuális úton, azaz a látásuk segítségével szerzik meg, Éppen ezért a gyerekkori látászavarok felismerésében és kezelésében kiemelt szerepe van az időtényezőnek, ezért célszerű mielőbb szakemberhez fordulni a szükséges szűrővizsgálat elvégzése céljából. Már fél éves kortól érdemes a babák látásfigyelmét vizsgálni. Pici tárgyak felmutatásával megfigyelhetjük, hogy mennyire fixálnak a tárgyra. A fel nem ismert látási hiba akadályozhatja a látás gyakorlását. Gyermekkorban már 1 éves kortól javasolt a szemészeti szűrővizsgálat. Abban az esetben pedig, ha felmerül a gyanú, hogy a kisbaba szemével valami nincs rendben, vagy észreveszünk valamilyen szem- ill. látásproblémát, gyermekszemészhez kell fordulni, pl. a kancsalság észrevétele. A látás fejlődésének meghatározó időszaka az első hat év, ebből is kiemelten az első kettő, ezért a gyermekeket 2 éves korukig legalább egyszer el kell vinni látásvizsgálatra. A gyerek növekedésével párhuzamosan a látása is változhat, ezért az időfaktor mellett a rendszeres kontroll is kiemelt fontosságú, különösen akkor, ha a családban van szemüveges. Félévente, évente panaszmentes esetben is ajánlott a gyereket szűrővizsgálatra vinni, különösen az iskolakezdés előtt, mivel a szem is növekszik és így könnyen kialakulhatnak a látáshibák. Ez a szülők felelőssége. A megfelelő időben felismert szemészeti problémák kezelhetőek, megelőzhetik a probléma súlyosbodását, és felnőtt korra akár 100%-os látás érhető el.
A gyerekek egészséges látásfejlődése szempontjából különösen fontos a digitális eszközök előtt töltött idő minimalizálása.

Mi a célunk?
Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára. Ha időben cselekszünk, megóvhatjuk gyermekeinket a későbbi látásproblémáktól.

A szűrővizsgálatról

A szűrővizsgálatot végzi: Kristin Andrea - optometrista

A mindössze néhány percet igénybe vevő, pupillatágítást nem igénylő gyerekbarát szűrővizsgálat nem jár semmilyen kellemetlenséggel, nem kell tőle félni. A fájdalommentes szűrővizsgálat elvégzéséhez nem szükséges, hogy a gyermek kommunikálni tudjon az őt vizsgálóval. A vizsgálat során egy játékos figurát ábrázoló és figyelemfelkeltő hangokat kibocsátó kamerába kell nézni kb. 1m távolságból, tehát a gyermek nem kerül közvetlen kontaktusba a vizsgálati eszközzel. A gyermek által szinte észrevehetetlen vizsgálat számos hasznos információt nyújt az esetlegesen fennálló látási rendellenességről, pl. a két szem közötti jelentős dioptria különbség, rejtett kancsalság, fixálási probléma, dioptria érték.
A szűrővizsgálat nem egyenértékű a szakorvos által végzett szemvizsgálattal, ezért indokolt esetben javasoljuk a további gyermekszemészeti vizsgálatot.

Pupillatágítás
A pupilla tágításos módszerrel a gyermekszemész orvosok biztos választ adnak arra, hogy van-e szükség szemüvegre. Pupillatágításnál a vizsgálat előtt a gyermek szemébe olyan szemcseppet csepegtetnek, amely a szem belső izmainak működését kikapcsolja, a pupillát kitágítja, így pontosan meghatározható a szem fénytörési hibája. Ez nem fájdalmas. Ilyenkor a gyerek közelre nem lát élesen, ami egy átmeneti jelenség. Játékos módon érdemes a gyerekeket felkészíteni a homályos látásra, mivel nem volt még ilyen élménye, nem érti mi történik, nem tudja elképzelni, hogy milyen az a homályos látás és azt traumaként élheti meg.


Az első szemüveg. Hogyan szoktassuk hozzá a szemüveg viseléséhez a gyerekünket?

A szülők jelentős része nem szeretné, ha a gyermeke szemüveges lenne. A szemüveg a gyerek számára a tökéletes látás lehetőségét biztosítja, ezért is fontos, hogy ezt a szülők is felismerjék és időben hozzászokassák a gyereket a szemüvegviseléshez. Ha következetesen minden nap visszaadják rá a szemüveget, akkor a gyerek előbb-utóbb hozzászokik a szemüveg viseléséhez. Fontos, hogy olyan szemüvegkeretet válasszunk, amit szívesen fog hordani. Legyen kényelmes és tetszetős. Ha a gyerek olyan szemüveget visel, amilyet nem szívesen hord, vagy nélkülözi a megfelelő komfortot, akkor a gyermek számára a szemüveg inkább trauma, mintsem segítség az éles látásához. Egy jól megválasztott szemüvegkerettel még meg is szerettethetjük a szemüveget a gyerekünkkel.

Amennyiben szükség van szemüvegre, fontos a körültekintő, szakszerű választás, amely mind optikailag, mind ergonómiailag a gyermeknek is maximálisan megfelel. Fontos, hogy szívesen hordja, úgy és akkor viselje, ahogy azt a gyerekszemész orvos meghatározza.

Üzletünkben gyermek optikai szemüvegkertetek és napszemüvegek színes választékát kínáljuk.